Silahşor, Tarihçi, Matematikçi, Nakkaş, Hattat Matrakçı Nasuh ve Menazilname
| Yazar | : | Nurhan Atasoy |
| Yayın Tarihi | : | 2015 |
| Dil | : | Türkçe |
| Sayfa Sayısı | : | 250 |
| Ölçü | : | 23 x 31 cm |
| Yayınevi | : | Masa Kitap Yayınevi Ltd. |
976 yılında Hüseyin G. Yardaydın, Nasuhü’s-Sılahî (Matrakçı)’nın Beyân-ı Menâzıl-ı Sefer-: Mkeyn-ı Sultân Süleyman Hân adını verdiği, bu yayında kısaca ‘Menazilname’ diye anacağım dev eserini Türk Tarih Kurumu yayını olarak Ankara’da tıpkıbasım 38 yıl önce yayınlamıştır. Bu tıpkıbasıma, sanat tarihçisi olarak OsmanlI sanatının en önemli eserlerinin başlarında gelen bu esere rahatça ulaşabileceğimiz ve araştırmalarımızda kullanabileceğimiz için gerçekten büyük bir heyecan ve sevinçle kavuşmuştuk. Bu çalışmasından dolayı da Prof. Dr. Hüseyin Yurdaydm’a buyuk bir şükran ederiz.
Gerçelten bu, büyük bir hizmet idi. Bu yayın uzun yıllar çok araştırmanın hareket noktasını oluşturdu. Ancak bu yayının Türk Tarih Kuruntunda ve kitapçılarda tamamen tükenmesi ve ulaşılamaz oluşu, aradan geçen uzun yıllar içinde teknolojinin gelişimi, fotogra çekimlerinin ve baskıların çok daha iyi kalitelere ulaşması ile Menazilname nın
yeniden basılması ihtiyacı doğdu. ,
Araştırıcılar eserin orijinalinden çalışmaya ihtiyaç duymuşlar ve bu yönde istekleri artmıştır. Yapılışında kullanılan boyasından dolayı dıger yazma eserlerin minyatürlerinden daha çabuk bozulmaya mütemayil olan eser, bu kadar çok “kullanılmaya” uygun değildir.
Bu açıdan eserin yeni bir tıpkıbasımının yapılması, buyuk bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu yeni tıpkıbasım günümüz en son teknolojisiyle ve büyük bir titizlikle yapıldığından, araştırıcılar ıçin buyuk kolaylık olacaktır. Araştırıcılar ihtiyaçları kadar, ayrıntıları görebilecekler yazma üzerinde istedikleri kadar çalışabilecek ve boylece eser de gelecek kuşaklara yıpranmadan ulaşabilecektir.
..