| Yazar | : | Miss Julia Pardoe |
| İsbn | : | 975-8704-76-4 |
| Yayın Tarihi | : | Ekim, 2004 |
| Dil | : | Türkçe |
| Sayfa Sayısı | : | 543 |
| Ölçü | : | 16,5 x 21 cm |
| Yayınevi | : | Kitap Yayınevi |
Şehirlerin Ecesi İstanbul, Sahaftan Seçmeler dizimizin beşinci kitabı. Yazan Julia Pardoe, ya da literatüre geçtiği şekilde ifade edersek Miss Pardoe, 1806'da İngiltere'de Yorkshire, Beverly'de doğdu ve 1862'de Londra' da öldü. Miss Pardoe daha 14 yaşındayken yazmaya başladı. Portekiz seyahatini kaleme aldığı, 1835'te yayınlanan Traits and Traditions of Portugal (Portekiz'in Özellikleri ve Gelenekleri) adlı kitabıyla ün kazandı.
Miss Pardoe'nin The City of Sultan and the Domestic Manners of The Turks (Sultanın Şehri ve Türklerin Adetleri) adlı kitabını yazmasını, 1835 yılının aralık ayında, İngiliz kraliyet ordusunda binbaşı olarak görev yapan babası Thomas Pardoe'yla birlikte İstanbul'a gelmesine ve burada dokuz ay kalmasına borçluyuz. Bu kitap iki cilt olarak ilk kez 1837'de Londra'da yayınlandı. Avrupa'da oryantalizm akımının başladığı dönemde çok ilgi çekti. Daha sonra 3 cilt olarak 1838, 1845 ve 1854'te tekrar basıldı. Türkçe'de ise 1967'de Yabancı Gözü ile 125 Yıl Önce İstanbul: Sultanın Şehri ve Türklerin Aile Hayatındaki Gelenekleri adıyla yayınlandı. 212 sayfalık metnin çevirmeni Bedriye Şanda, yayıncısı ise İnkılap ve Aka Kitabevleri idi.
Elinizdeki kitap, eserin 1854 baskısından eksiksiz olarak Türkçe'ye çevrildi. İlerleyen sayfalarda göreceğiniz gibi ciltlere, Birinci Kitap, İkinci Kitap ve Üçüncü Kitap adını verdik ve bunları ara yüzlerle ayırarak tek ciltte topladık. Miss Pardoe'ya ait notları, sayfa altlarında yıldız (*) işareti ile gösterdik. Harflerle gösterilen notlar ise çevirmenimiz Banu Büyükkal'a ait.
Okurlarımızın Julia Pardoe'nun kitabını, yazıldığı dönemin oryantalist, romantik bakış açısını göz önüne alarak okuyacaklarına, yazarın övgülerine ve bir bölümü kendi önyargılarından kaynaklanan yergilerine fazla kulak asmadan, II. Mahmud döneminin İstanbul ve Bursa'sına ait bilgilerden yararlanmaya çalışacaklarına eminiz. Profesör Sefanos Yerasimos'un, okurun dikkatini metindeki tuzaklara çekmeyi hedefleyen kısa sunuşunda belirttiği gibi "... en yanlı, en önyargılı diye algılayabileceğimiz gözlemciden bile, dolaylı dolaysız, öğrenebileceğimiz bir şeyler var."