Pratikte Romatizmalar Teşhis ve Tedavileri

Yazar : Prof. Dr. O. Cevdet Çubukçu
Yayın Tarihi : 1962
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 184
Ölçü : 17 x 24 cm
Yayınevi : Sermet Matbaası

Tıbdaki ihtisasım, Fizikoterapi’dir. Hastalarımın çok mühim kısmı çeşitli şekillerde Romatizmalılardı. Bunun için, hekimlik hayatımın otuz seneyi aşan bir devresinde bu hastalıkların şekilleri ve, tedavileri ile meşgul olmak icap etti.
Bu hastalıklar grupunun; etiyoloji ve patojenleri bakımından zaman zaman değişen telâkkilere şahit oldum. Hâlen de tedavi metodlarmın yeni araştırma ve tecrübelerle birbirini takip eden şekiller aldığı ve kesin yerlerini alamadıkları görülmektedir. Bu kararsızlık zamanla daha yeni düşüncelere müsait bir açık kapı halindedir.
Elbette; bir gün son ve kesin neticelere erişilecektir. Fakat meselenin bir başka yüzü de; iztıraplı insanın yardım ihtiyacı ve muhakkak bir maluliyetin önlenmesidir. Pratik tababetin bu mühim zarureti; hâlen bilinen usullerin en müessir şekillerinin vaktinde tatbikini emretmektedir.
O halde, bu günkü bilgilerimize göre, nerelerde neler yapabileceğimizi gözden geçirmekte her zaman fayda vardır.
Bize müracaat eden vak’aların bir çoğunu maluliyet devresine girmiş olanlar teşkil etmektedir. Vaktinde teşhis ve en uygun usullerle tedavi edilerek önlenmesi mümkün olan bu vak’alarda aile hekimi ve pratisyen meslekdaşm büyük rolü vardır. Kısaca şöyle ifade edelim:
Romatizmaların en müessir tedavisini, mütehassıs değil, pratisyen hekim yapar. Çünkü, hastayı ilk olarak o görmüştür ve hasta, tedavinin en tesirli zamanı olan ilk devresindedir.
Bunun için bütün teorilerden ayrılarak ve ancak bu konunun yerleşmiş bilgi ve bulgularını, kısaca ifade edecek bir Romatizma kitabının faydalı olacağını düşündüm. Kitaptaki bahislerin bir kısmı, son senelerin yeni telâkkileridir, bir kısmı da evvelce tesis etmiş olduğumuz «Türk Romat-loji ve Fizikoterapi» dergisinde yayınlanan yazıların hülâsalarıdır.
Maksat, ne akademik bir etüd, ne de orijinal bir eserdir. Tıp talebesine ve pratisyen meslekdaşa faydalı olabilmektir. Elbette kitapta noksanlar bulunacak ve hattâ yeni araştırmalarla bunlar artacaktır. Bunun romatizmalar gibi çok seyyal bir konuda mâzur görülmesini rica ederim.
******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...