| Yazar | : | Yılmaz Öztuna |
| İsbn | : | 9751719364 |
| Yayın Tarihi | : | 1998 |
| Dil | : | Türkçe |
| Sayfa Sayısı | : | 688 |
| Ölçü | : | 14 x 20,5 cm |
| Yayınevi | : | Kültür Bakanlığı |
Bir ulus tarihine sahip çıktığı ölçüde tarih yaratabilir.
Tarihini reddeden uluslar, yeniden tarih yaratma şansını yitirmiş uluslardır. Geçmiş, bir sonraki yüzyılı görememiş devletlerle doludur.
Tarihe sahip çıkmak ise sanıldığı kadar basit bir olay değildir. Tarih bilincinin yerleşik olmadığı dönemlerden günümüze kadar yaşayan ulusların değişik tarihsel anlatımları hep olagelmiştir. Bunlar kimi zaman kahramanlık öyküleriyle, kimi zaman bilimsel olmayan verilerle, kimi zaman da gerçeği kendi yorumlarıyla aktaranlarca anlatılmıştır. Tarihin bir bilim olarak ortaya çıkışıyla birlikte, özellikle 19. yüzyıldan itibaren toplumlar geçmişlerini elde kalan verilerle, belgelerle yeniden oluşturmaya girişmişlerdir.
Yılmaz Öztuna'nın yazdığı iki ciltlik "Osmanlı Devleti Tarihi" de bu tür çalışmalardan biridir. Yakın geçmişimize ışık tutacak böyle bir çalışmanın, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunun 700. yılına rastlıyor olması da çalışmayı daha anlamlı kılmaktadır.
Bu öz verili çalışmayı ortaya koyan Yılmaz Öztuna'ya ve yayımda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.
M. İstemihan TALAY
Kültür Bakam