Metin Şerhine Giriş

Yazar : Ali Ekrem Bolayır, Hazırlayan: Halil Çelik
İsbn : 9786059559805
Yayın Tarihi : Nisan, 2018
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 190
Ölçü : 13,5 x 21 cm

Ali Ekrem Bolaytr (1867-1937), Dârülfıinûn Edebiyat Fakültesinde şerh-i mütûn dersleri vermiştir. Bu ders kapsamında 1928 yılında, harf inkılâbından biraz önce, eski harflerle Şerh-i Mütûna Medhal - Edebî Meslekler adıyla bir kitap yayımlamıştır.
Daha önce burada aynı dersi verip Şerh-i Mütûn Profesörü olarak tanınan Ömer Ferit Kam da 1915-1916 ders yılında Dârülfiinûn Edebiyat Fakültesinde okuttuğu ders notlarını Asâr-ı Edebiye Tedkikatı Dersleri adıyla taşbasması olarak eski harflerle yayımlamıştır.
Hakkı Süha Gezgin, Edebî Portreler isimli kitabında Ali Ekrem. .. uzun yıllar Darülfünun da Şerh-i Mütûn müderrisliği etti. Talebesine verdiği notlar, büyük ciltler teşkil edecek kadar çoktur. Bunlara, kıymetli Ustâd Ferid'in notları da katılırsa eksiksiz bir eser hâline gelir." der.
Ömer Ferid Kam’ın bu eserini yüksek lisans tezi olarak hazırlayıp (1997) sonra da sadeleştirilmiş metnini yayımlamıştık (1998, 2003, 2008). Birbirinin tamamlayıcısı mahiyetinde bulunan Ali Ekrem’in kitabını da o zaman niyet etmekle birlikte yazarın 150. doğum ve 80. ölüm yıldönümüne yetiştirebildik.
Kitabın kapağında, okutulan dersin adına bağlı olarak Şerh-i Mütûna Medhal - Edebî Meslekler ismi yer alır. Edebî meslekler sözü, bugün edebî akımlar olarak kullanılır. Kitapta klasik Türk edebiyatı ve tasavvufî edebiyat üzerinde durulmuştur. Dolayısıyla edebî meslek veya akım sözü kitabın içeriğini tam anlamıyla yansıtmaz. Bu sebeple Edebî Meslekler yerine Şerh-i Mütûna Medhal ismini tercih ettik ve bunu metinler değil “Metin Şerhine Giriş” diye çevirdik. Kitabın içeriğini dikkate alarak Klasik Türk Edebiyatı ve Tasavvufî Edebiyat alt başlıklarını eklemeyi de uygun gördük...

******

Oktay Aras Kitaplığındaki Ali Ekrem Bolayır Kitapları (2)

DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...