Karanlığa Işık Tutmak

Yazar : Naim Tirali
İsbn : 9789757959499
Yayın Tarihi : Temmuz, 2000
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 382
Ölçü : 13,5 x 19,5 cm
Yayınevi : Yön Yayıncılık

Bu dizinin birinci kitabı “Şapkasını Yiyen Bakan" ın son yazısı “Giderayak", 8 Şubat 1960 tarihini taşır. Elinizdeki ikinci kitap “Karanlığa Işık Tutmak" ise 8 Haziran 1960 günü Bayram Gazetesinde yayımlanan bir yazı ile başlar. Arada, yazı yazamadığım, 101 günü cezaevinde geçen 4 aylık bir süre var.
Şimdi düşünüyorum da, eğer Amerikalı bir gazetecinin, Pulliam'ın Türkçeye çevrilirken, tarafımızdan hayli yumuşatılmış yazısını yayımlamaktan hüküm giyip, cezaevinde bulunmasaydım, 27 Mayıs öncesinin o gergin aylarında, havayı yumuşatmak ümidiyle, kimbilir ne yazılar yazmış olurdum.
Belki de hiçbir şey yazamazdım.
Bakın neden:
“Karanlığa Işık Tutmak" adlı kitabımda yer alan yazılarımın ilk ve son tarihleri, 8 Haziran 1960 ile, 30 Nisan 1961. Ancak 3 Ağustos 1960 ile 2 Şubat 1961 arasında kalan altı ay içinde, değil yazı yazmak, gazeteye bile girip çıkamamıştık. Nedeni de, oy çoğunluğu sağlayan kimi paydaşların, 27 Mayıs’tan iki ay sonra, gazete yönetimine el koymalarıydı. Benim de aralarında bulunduğum, bir bölüm görevli paydaşın, işlerine son verildi. Altı ay boyunca, Vatan gazetesi yönetiminden ve köşe yazarlığından uzak kaldım. 1961 Şubatının başında, ancak yargı kararıyla görevlerimize dönebildik.
Vatan gazetesi yönetici ve ortakları arasındaki anlaşmazlık, bizim grubun gazeteye dönüşü üzerine, Ahmet Emin Yalman ve arkadaşlarının Vatan’dan ayrılarak, Hür Vatan adlı bir gazete çıkarmalarıyla sonuçlandı. Bu gazete de bir süre sonra kapandı.
Ahmet Emin Yalman ve birlikte Vatan’dan ayrılanlar hakkında, şirketin yeni yönetim kurulu olarak, işten çıkarılmaları gibi bir niyet beslemiyorduk. Ancak, yönetim ellerindeyken, biz-lere karşı çok katı davrananlar, bizden de benzeri bir tepkiyi bekledikleri için, ilk günden köprüleri attılar.

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...