İstanbul'un Yüzleri 83: İstanbul'un 100 Pulu

Yazar : Şerif Antepli
İsbn : 9786059492089
Yayın Tarihi : 2017
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 194
Ölçü : 16,5 x 24 cm
Yayınevi : İstanbul Büyükşehir Bel. Kültür A.Ş.

Dünyada ilk kez 1840 yılında İngiltere’de kullanılmaya başlanan potta pulları ülkemizde ilk olarak 1863 yılında, Sultan Abdülaziz döneminde, Potta Nazın Agah Efendinin görev yaptığı dönemde tedavüle girmiştir. Konttantinopolis matbaasında tasarlanan, taş baskı usulüyle basılan ve tuğralı olan bu pullar, pottacılık tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Osmanlı Devleti, Asya’da yapışkan potta pulu basan ilk devletlerden birisidir ve bu dönemde basılan pullar, dünya pulları arasında önemli bir yere sahip olmuştur. Aynı dönemde îttanbul’da-ki ilk pottane de hizmete başlamıştır. Zamanla baskı teknikleri ve ürün çeşitliliği gelişmiş ve pullar pottacılığın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Cumhuriyetin ilk pul serisi ise, 1 Aralık 1921 tarihinde satışa sunulmuştur. Daha sonraki yıllarda ise farklı serilerde pullar tedavüle sokulmuştur.
Pullar potta işlemlerinde kullanılmanın ötesinde, bir ülkenin kültürel, sosyal, tarihî, sanatsal ve turittik görünümünü yansıtan dokümanter bir vasfa da sahiptir. Bilhassa, özel günler için basılan hatıra pulları ve tematik pullar bunun en açık örneğidir. Hatıra pulları genel olarak, bir şehrin düşman işgalinden kurtarılışını, önemli tesislerin veya anıtların açılışını, dinî ve millî günleri anlatan pullardır. Pulların bu tarihsel anlamının yanı sıra onları elde etmeye duyulan tutku insanları pul koleksiyonculuğu yapmaya sevk eden önemli bir etken olmuştur.
İstanbul kitaplara, edebiyata, şarkılara, filmlere, resimlere konu olduğu gibi potta pullarına da konu olmuştur. Elinizdeki bu çalışma Ittanbul’u anlatan pulları okura tanıtmayı amaçlamaktadır. “Ittanbul’un 100 Pulu” adlı kitabımızda 1914yılından bu yana îttanbul’un pullara yansıyan yüzünü görme fırsatı bulacaksınız. Ittanbul’da yaşanan tarihî olaylar ve şehrin doğal güzellikleri bu pulların ana temasını oluşturmaktadır. Kitapta yer verilen pulların seçimi titizlikle yapılmış, önemli koleksiyonlar taranmış ve şehrin farklı yönlerinin ortaya çıkmasına özen götterilmiştir. Pulların yanı sıra eski kartpottallar ve güncel fotoğraflarla görsel bir zenginlik sağlanmıştır. Kitapta, her bir pulla ilgili olarak baskı yılı, baskı yeri, pulun tirajı ve yer aldığı seri hakkında bilgi verilmiş ve ayrıca pullara konu olan olay, kurum, anıt, tesis veya kişi hakkında kapsamlı bilgiler paylaşılmıştır.
Alanında yapılan ender çalışmalardan birisi olan bu kitabın İstanbul’un tarihî geçmişine ve şehrin tanıtımına katkı sunacağını umuyor, iyi okumalar diliyoruz.
******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...