İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu (1924-1978)

Yazar : Dr. Sabri Becerikli
İsbn : 9786257890557
Yayın Tarihi : Kasım, 2020
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 266
Ölçü : 16 x 24 cm

Bu çalışmada, Türkiye eğitim tarihinde lise öğretmem yetiştirme bakımından dikkate değer bir yeri olan İstanbul Yüksek Öğretmen Okulunun hayat hikâyesi anlatılmaktadır. Çalışmada bir yatılı okulun nasıl organize edildiğim ortaya koymak mantığıyla hareket edilerek Yüksek Öğretmen Okulunun ne gibi sorunlarla karşılaştığı, Okulda kimlerin görev yaptığı, Okuldaki eğitim-öğretım faaliyetleri gibi konular ele alınmıştır. Daha açık bir ifade ile belki bundan çok daha uzun yıllar sonra yatılı bir öğretmen okulu açılmak istenirse ya da yatılı bir öğretmen okulunun nasıl bir kurum olduğu merak edilirse diye İstanbul Yüksek Öğretmen Okulunun her yönü ele alınmıştır. Bu nedenle yukarıda Okulun hayat hikâyesi anlatılmaktadır denilmiştir.
Çalışmada, Osmanlı Arşivi, Cumhuriyet Arşivi, Yüksek Öğretmen Okulu Arşivi belgeleri, ilgili kanun ve yönetmelikler kullanılmıştır. Cumhuriyet aşivinden kullanılan belgeler büyük dosyalar halinde olduğundan araştırmacıların belgelere daha kolay ulaşabilmesi için dipnotlarda dosya içerisindeki belge numaraları da. verilmiştir. Fakat kaynakçada sadece dosyaların numaralan yer almıştır.
Arşiv çalışmasında belgelerin çoğu Yüksek Öğretmen Okulunun aışivirdn bulunduğu Çapa Fen Lisesinden çıkarılmıştır. Yüksek Öğretmen Okulunun arşivi, Fen Lisesinde 'Çapa Eski Arşivi' adıyla bir odada yer almaktadır. Bu nedenle okulun arşivinden kullanılmış olan belgeler, Çapa Eski Arşivi (ÇEA) diye nitelendirilmiştir. Arşivde çeşitli yazışmalar, raporlar, talîmâtlar bulunmuş, Okulun uygulamalarının detayları ortaya çıkarılmıştır. Arşiv, profesyonel arşivciler tarafından tasnif edilmediğinden çalışmada kullanılan evraklar yazar tarafından adlandırılmıştır. Bu iş, arşivdeki belgeler ve dosyaların başlıkları, tarih ve sayılarına göre yapılmışta. Eğer dosyalar isimlendirilmişse dosyanın ismi kullanılarak dipnot verilmiş, isimlendirilmemiş dosyalar içerisinde bulunan ve farklı konulara değinen belgeleri nitelendirecek bir tanımlama var ise sınav evrakı, duyuru vb. bu şekilde ifade edilmiştir. Bu tanımlamaların dışındaki belgeler sadece tarih ve sayıları belirtilerek dipnot olarak verilmiştir. Nitekim tarih ve sayıları verilen evraklar genelde Yüksek Öğretmen Okulu Müdürlüğü'ne Bakanlık tarafından yazılan yazıları kapsamıştır. ÇEA'da çoğunlukla 1960-1977 yılları arasındaki evraklar kalmıştır. 1940-1960 yılları arası için ise az sayıda belge vardır. Yüksek Öğretmen Okulu arşivindeki belgelerin tamamı fotoğraflanmış ve gerekli görülenlerden faydalamlmıştır. Arşiv belgelerinin okunmasında karşılaşılmış olan en büyük güçlük bazı yerlerin silik olmasından kaynaklanmıştır. Bu nedenle çalışmada okunamayan yerler "?" işareti ile nitelendirilmiştir. Her bir işareti, okunamayan bir kelimeyi veya rakamı ifade etmektedir.
Arşiv kaynaklarından başka, özellikle Cumhuriyet gazetesi olmak üzere Akşam, Son Telgraf, Vakit, İkdam ve Milliyet gazetelerinde Yüksek Öğretmen Okulu ile ilgili çıkmış olan haberlerden faydalamlmıştır. Bunların dışında ^ tiksek öğretmen Okulu öğrencileri tarafından çıkarılmış Genç Öğretmen, Pınar, Ülkü Pınarı adlı dergilerden de yararlanılmıştır. Ayrıca Yüksek Öğretmen Okulu ile ilgili olarak yazılmış olan çeşitli eserler, amlar da kullanılmıştır.


******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...