Yayın Tarihi | : | Ağustos, 2007 |
Dil | : | Türkçe |
Sayfa Sayısı | : | 130 |
Ölçü | : | 22,5 x 29,5 cm |
Yayınevi | : | Doğan Burda Rizzoli |
BOĞAZIN SAYFİYESİ (Sayfa 46) - Elif Bilgin, Eren Aytuğ
'iki Bebek vardır" diyor Cahit Kayra 'Mekânlar ve Zamanlar Bebek' kitabında: "Biri; taşı, toprağı, kimi 500 yıllık ağaçları, merdivenli yokuşları, turkuaz renkli denizi, kuş cıvıltıları, kedileri ve bütün canlıları ile doğanın yarattığı Bebek... Bir de Bebek'te yaşayanların dünyası" Burası, sadece yaşayanlarının izini sürerek bile, İstanbul'un popüler tarihini takip edebileceğiniz bir semt. Bizans döneminde Rum asıllı bürokratlar, varlıklı Ermeni aileleri, Tanzimat döneminde önemli devlet adamları, paşalar, saray hekimleri, Cumhuriyet döneminde ise şairler ve efsane öğretmenler burada yaşamış.
Bugün Türkiye'nin en önemli iş adamları, doktorları, eski bürokratları ve sanatçıları Bebek'in sakinleri arasında Bir yanda kafeleri, restoranları ve barları ile eğlence dünyası; diğer yanda komşuluk ilişkileriyle ve mesleğini sürdüren esnafıyla yaşatılmaya çalışılan, Bebek'i Bebek yapan semt kültürü. Semtin geçmiş zamanlardaki sarayları, bahçeleri, konakları ve yalıları artık yok. Ana caddeden sadece 100 metre ileride bugün hala ayakta kalabilmiş az sayıdaki eski yapısıyla Bebek'in başka bir yüzüyle tanışıyoruz. İnşirah yokuşundan ilk sola döndüğümüzde hemen köşede 50-60 kişilik cemaatiyle pazar ayinlerinin halen düzenlendiği Bebek Kilisesi karşılıyor bizi. Şu an perili bir köşkü andıran Kavafyon Konağı, kilisenin hemen yanında. Konak, İstanbul'un en eski yapılarından biri, 1751 tarihli Konağın hemen yanındaki dik basamakları çıktıkça 'kedilerin Bebek'i' başlıyor. İncir ağaçlarının gölgesinde uyukluyorlar Yokuş, Ayios Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi'ne çıkıyor Şimdilerde, Saint Benoit Lisesi Vakfı'nın misafirhanesi olarak kullanılıyor.
Bir zamanlar yokuşun en tepesinde olduğu söylenen Fransız Yetimhanesi'nden hiçbir iz yok, alanda şimdilerde inşaat sesleri yankılanıyor. Özel Yeni Yıldız Lisesi'nin hemen karşısındaki, 1908 tarihli Lazarist binası, Bebek'in bir zamanlar nasıl masalsı bir semt olduğunun en güzel kanıtı.
Eski Bebek'ten günümüze ulaşan bir başka yapı ise sahil yolundaki Yılanlı Yalı...