| Yazar | : | Hülya Özkan |
| Yayın Tarihi | : | 1994 |
| Dil | : | Türkçe |
| Sayfa Sayısı | : | 134 |
| Ölçü | : | 16 x 24 cm |
| Yayınevi | : | Genelkurmay Başkanlıpğı |
Mondros Mütarekesi'nden sonra Türk milletinin vermiş olduğu bağımsızlık savaşı ile ilgili pek çok eser yayımlanmıştır. Bu çalışmada ise, ağırlıklı olarak Milli Mücadele'yi engellemek isteyen, daha önceden hükümetin önemli kademelerinde yer almayıp hiç bir deneyimi olmayan bir kişinin, Damat Ferit Paşa'nın hükümetleri dönemi faaliyetleri ele alınmıştır. Bunun yanı sıra Damat Ferit Paşa'nın ilk üç sadareti dönemi ile son iki sadareti dönemi arasında kurulan Ali Rıza Paşa ve Salih Paşa hükümetleri dönemine de kronolojik sıra ve olaylar arasında kopukluk olmaması amacıyla yer verilmiştir.
Damat Ferit Paşa Hükumeti Dönemi, mütareke döneminin on iki hükümetinden beşini oluşturması, Milli Mücadele'yi baltalamaya çalışması açısından son derece önemlidir. Gerçi Mustafa Kemal'i Anadolu'ya bilmeden kendisi göndermiştir. Ancak daha sonra Anadolu'daki faaliyetleri önlemek için bütün gücünü kullanmaktan çekinmemiştir. Milli Mücadele'yi önlemek için silah kullanmak istemeyen İngilizler için de Damat Ferit Paşa kaçınılmaz bir fırsattır. Osmanlı Padişahı Vahdettin de saltanatının devamı için eniştesi Ferit Paşa'yı desteklemektedir.
Milli Mücadele'yi önlemek isteyen bütün bu güçler karşısında Mustafa Kemal ve arkadaşları yılmadan ve eldeki bütün güçleri kullanarak zaman zaman padişah ye hükümeti uyararak amaçlarına ulaşmış, misak-ı milli ile ülke sınırlarını belirlemiştir.
Bu çalışmada, Damat Ferit Paşa'nın ilk sadaretinden (4 Mart 1919) istifasına (17 Ekim 1920) kadar geçen dönem içinde İstanbul - Anadolu ilişkileri ve İtilaf Devletleri'nin Anadolu'daki emellerini gerçekleştirmek için verdikleri mücadele ele alınmıştır. Bu eserin bilim âlemine faydalı olması en büyük dileğimizdir.