Fesa Evrensev

Đlk Türk hava pilotu. Fesa Evrensev, 1878 yılında Đstanbul'da Gedikpasa semtinde dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'nin ardından Harp Okulu'na girerek, 1899'da Süvari Teğmeni olarak mezun  olldu. Süvari Dairesinde hizmette bulunduğu sırada zamanın meshur Bekirağa hapishanesinde 97 gün hapis yattı ve Erzincan’a sürgüne gönderildi. 1908 yılında II. Mesrutiyet’in ilanından sonra tekrar İstanbul’a tayin oldu ve Süvari Bölük Komutanlığı görevine getirildi.
1911'de pilot olmak için yapılan sınavı birincilikle kazandı ve Fransa'ya uçus eğitimi almak için gönderildi. 1912 yılında yurda dönmesinin ardından, Balkan Savası'nda bir takım uçus görevleri sırasında filo komutanlığı da yaptı.
1912 yılında yurda döndüğünde Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1 numaralı uçus brövesi kendisine verildi. Yani, Mehmet Fesa Evrensev, Türkiye’nin ilk pilotu unvanını kazandı. I. Dünya Savası sırasında, Kafkas Cephesi'nde görevlendirildi. Kafkasya'ya giderken Karadeniz'de, Amasra açıklarında bindiği gemi Rusların saldırısına uğradı. Batırılan gemide bulunanların tamamı Ruslar tarafından esir alındı. Sibirya'da yaklasık bes yıl süren esaret hayatından kaçarak kurtuldu ve 1920 Haziran ayında yurda döndü. Türk Kurtulus Savası'na katıldı ve Doğu Cephesi'nde, Büyük Taarruz'dan önce de Batı Cephesi'nde görevlendirildi. Daha sonra İzmir'deki Hava Okulu'na öğretmen olarak atandı. 1925 Kasım ayında emekli oldu.
1933'te Türkiye'nin ilk hava tasımacılığı teskilatı olan Hava Yolları Devlet İsletme İdaresi'ne yönetici olarak atandı. Bir yıl sonra da Türk Hava Kurumu'nda görevlendirildi.
Türkiye'nin ilk pilotu olan Fesa Evrensev, 9 Nisan 1951'de öldü ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Bibliyografya

Galatasaray Liseli Sıra Dışı Hayatlar - 2 - Özgürlüğü Kıstlanmış Kişiler (2021)
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...