| Yazar | : | Mehmet Arif Demirer |
| İsbn | : | 9789759961909 |
| Yayın Tarihi | : | Şubat, 2009 |
| Dil | : | Türkçe |
| Sayfa Sayısı | : | 376 |
| Ölçü | : | 14 x 23 cm |
| Yayınevi | : | Profil Yayıncılık |
| Bahsi Geçen | : | Fatin Rüştü Zorlu |
Mehmet Arif Demirer 'Fatin Rüştü ZORLU ve Türkiye için Çırpınışlarının Öyküsü' başlıklı kitabı ile Türk diplomasi tarihinin bugün hala etkilerini hissettiğimiz çok kritik bir döneminin aydınlatılmasına katkıda bulunduğu gibi, peşin hükümlerin, hukukun pervasızca ihlalinin ve vicdani sorumsuzluğun bir büyük vatanseveri nasıl ölüme sürüklediğini bize belgelere dayanarak anlatmaktadır. NATO Delegasyonunda görev gördüğüm yıllarda Büyükelçim olan Fatin Rüştü ZORLU, politikada ve diplomaside olduğu kadar özel hayatında da risk almaktan çekinmeyen, Yassıada'daki yargılanmasında ve idam cezasının infazı sırasında gösterdiği gibi, son derece metin ve cesur bir insandı. Altın gibi bir kalbi vardı, kuyusunu kazmak isteyenlere bile kötülük edemezdi. Dışişleri Bakanlığında kabiliyetli gördüğü gençlere daima destek verir ve onları teşvik ederdi. ZORLU, NATO üyesi olduktan sonra Türkiye'nin ittifak içinde siyasi ve askeri gücünün geliştirilmesi hedefini gütmüş, özellikle Türk ordusunun modernleştirilmesi sağlayan dinamik bir sürecin öncülüğünü yapmıştır. Türk ekonomisinin güçlendirilmesi de onun öncelikleri arasındaydı.
ZORLU, yılmadan yorulmadan ve zaman zaman Türkiye'nin müttefiklerini baskı altında tutarak hedeflerini gerçekleştirmek çabasını sürdürmüştür.
Kuşkusuz ZORLU'nun en büyük diplomatik başarısı Kıbrıs sorununu çözümleyen Zürih ve Londra anlaşmalarıydı. 1974'de Türk ordusunun Kıbrıs'ı başarı ile müdahale edebilmesinin ve bugün artık bağımsız devletlerini kurmuş bulunan Kıbrıslı Türkler için en etkili bir güvenlik kalkanı oluşturmaya devam etmesinin siyasi ve hukuki dayanağı bu anlaşmalardır.
Zürih ve Londra anlaşmalarının nihai aşamasında 17 Şubat'ta vuku bulan uçak kazası benim için de büyük şahsi dram teşkil etmişti. O kazada genç bir diplomat olan kardeşim Güner Türkmen'i kaybettim. Demirer'in kitabında o faciaya ve Güner hakkında yazılan yazılara yer vermesi beni çok duygulandırdı.