Diplomasi: Ma'lumat-ı Esâsiye

Yazar : Salih Münir Paşa (Çorlu)
İsbn : 9786052338513
Yayın Tarihi : Şubat, 2018
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 202
Ölçü : 16 x 24 cm

OsmanlI DİPLOMASİ TARİHİ çalışmaları açısından günümüzde iki önemli husus dikkati çekmektedir. Birincisi, bu alanda çalışmalar son dönemde artmakla birlikte henüz kapsamlı, yerli ve yabancı kaynaklara dayalı, mukayeseli bakış açısıyla hazırlanmış bir diplomasi tarihimiz mevcut değildir. İkincisi, Osmanlı Devleti’nin son döneminde kendi müelliflerimizce diplomasiye dair hazırlanmış bir takım eserlerin varlığına rağmen, Osmanlıca yazılmış bu eserler pek tanınmamakta, içerikleri hakkında yüzeysel bilgilerin ötesinde fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Arşiv ve kütüphanelerde yapılan araştırmalar sonucu özgün araştırma eserleri ortaya koymanın, mesela mükemmel bir Osmanlı diplomasi tarihi yazmanın önemi tartışılmaz olmakla birlikte, bu tip unutulmuş ve gerçek değerini bulamamış eserleri tanıtmak, hepsinden önemlisi yeni nesil araştırmacılara, tarihçilere ulaşılabilir kılmak da bir tarihçinin en önemli görevleri arasında yer almalıdır.
Bu kapsamda, ilk olarak Kemalpaşazâde Said Bey’in Sefir ve Şehbenderler adlı kitabının transkribe metnini, inceleme-değerlendirme yazısıyla birlikte 2011 yılında yayınlamıştım. Bu tarihten sonra ikinci olarak, 13 yıl Paris elçiliği yapan Salih Münir Paşa (Çorlu)’nun Diplomasi: Ma’lûmât-ı Esâsiyye adlı eserini bir inceleme kitabı olarak hazırlamayı, bu vesileyle OsmanlI’da diplomasiye dair yazılmış nâdir eserlerden birini günümüze taşımayı planlamıştım. İlginç bir tesadüftür ki söz konusu bu eser de Kemalpaşazâde Said Bey’in takdim yazısıyla başlamaktaydı. Yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığımız elinizdeki bu kitapla bu hedefe ulaşmış olmayı umut ediyorum.
Refika Kart Hanım’la birlikte hazırladığımız bu çalışmaya yardımları ile destek olan Prof. Dr. Mehmed Alaaddin Yalçmkaya’ya, Prof. Dr. Caner Arabacı’ya, Prof. Dr. Feridun Ata’ya, Okt. Hidayet Duyar’a ve Ömer Lütfi Başgül’e teşekkürü borç bilirim. Salih Münir Paşa’nın eserleri ve arşiv belgelerinin günümüze ulaşmasında büyük emeği olan ve şahsen teşekkür etme imkânı bulamadığım Taha Toros’u da bu vesile ile anmak ve kendisine rahmet dilemek isterim...

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...