| Yazar | : | Onur Öymen |
| İsbn | : | 9789751414472 |
| Yayın Tarihi | : | Haziran, 2011 |
| Dil | : | Türkçe |
| Sayfa Sayısı | : | 470 |
| Ölçü | : | 13,5 x 19,5 cm |
| Yayınevi | : | Remzi Kitabevi |
İnsanlığın ulaştığı en ileri yönetim biçimi olan demokrasi, bugün bile milyarlarca insanın özlemi olmaya devam ediyor. Eski Yunan'da başlayan demokrasi serüveni tarih boyunca dünyaya yayılırken çeşitli engellerle, güçlüklerle karşılaşmıştı. Bazen savaşlar, bazen iç çekişmeler demokrasiyi sona erdirdi. Birçok ülkede de seçim yoluyla iktidara gelenler iktidarda kalmak için demokrasiyi, özgürlükleri, insan haklarını feda ettiler ve diktatörlüğe yöneldiler.
Bazı büyük devletler kendi ülkelerinde demokrasiyi toplumun sadece belirli bir kesimi için uyguladı, diğer vatandaşlarını özgürlüklerden mahrum etti. Hatta ülkesinde yaşayanların bir bölümünü vatandaş bile saymayanlar oldu. Emperyalist devletler kendi denetimindeki başka ülkelerin halklarını ise çoğu zaman otoriter rejimlerle yönettiler.
İkinci Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda Avrupa ülkelerinde demokrasiyi tahrip eden diktatörler, milyonlarca insanın hayatına mal olan insanlık dışı rejimler kurdular ve yayılmacı emelleri uğruna dünyayı savaş felaketine sürüklediler.
Savaştan sonra demokrasi dünyanın birçok bölgesinde kökleşti ama demokratik sayılan ülkelerde de demokrasi dışı pek çok uygulama görüldü. Dünya devletlerini kendi görüşleri doğrultusunda yönlendirmek isteyen bazı uluslararası örgütlenmeler ortaya çıktı.
Başka ülkelerin iç politikasını, seçimlerini ve hükümetlerinin oluşumunu kendi çıkarları doğrultusunda etkilemeye çalışan devletler oldu. 21. yüzyıla girildiğinde, dünyada yaşayan İnsanların yarısından azı demokratik veya kısmen demokratik sayılan ülkelerde yaşıyordu.
Türkiye'nin geçmişinde özgürlükçü hareketler ancak Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde ortaya çıktı...