Yazar | : | Tosun Terzioğlu, Akın Yılmaz |
İsbn | : | 9758593803 |
Yayın Tarihi | : | 2005 |
Dil | : | Türkçe |
Sayfa Sayısı | : | 279 |
Ölçü | : | 19,5 x 26,5 cm |
Yayınevi | : | Türkiye Bilimler Akademisi |
Bahsi Geçen | : | Cahit Arf |
Bir buçuk yıl kadar önce, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Engin Bermek benden Cahit Arf'ın hayatını anlatan bir kitap hazırlamamı istedi. Kabul ettikten kısa bir süre sonra Akın Yılmaz'dan bana yardım etmesini rica ettim. Açık Radyo için yaptığım "Matematik Sohbetleri" dizisi vasıtasıyla tanışmıştım kendisiyle ve birlikte gene Açık Radyo'da yayımlanan "Hayat Üzeri Az Bilim" adını verdiğimiz başka bir sohbet dizisi hazırlamıştık. Kitabı nasıl hazırlayacağımızı beraberce kararlaştırdık. Cahit Arf'ı tanıyanların, dostlarının, öğrencilerinin ve tabii ki kızının ve akrabalarının anlattıklarını, çok fazla değiştirmeden, onların ağzından çıktığı gibi kullanmayı düşündü k. Cahit Bey hakkında ölümünden önce ve sonra basında çıkan yazılardan, TÜBİTAK Bilim-Teknik dergisinden ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü tarafından hazırlanan web sayfasından çok yararlandık.
1980 yılı sonbaharında Cahit Arf Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden onur doktorası alacaktı. Cahit Bey'le birlikte bir grup matematikçi, onur doktorası verilmesi töreninden bir gün önce Ankara'dan Trabzon'a gittik. Tören ertesi gün yapılamadı. 12 Eylül müdahalesi olmuş, bütün yurtta sıkıyönetim ilan edilmiş ve sokağa çıkma yasağı konmuştu. Sıkıyönetimden alınan özel izinle, ertesi gün, 13 Eylül'de yapılabilen törene günün koşulları gereği, ancak çok az davetlinin katılması mümkün olmuştu. Üniversitenin Senato toplantı salonunda yapılan törende Cahit Bey bize çocukluğundan başlayarak, hayat hikâyesini anlattı. Konuşmasını o tarihte KTÜ Fen Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Yavuz Gündüzalp kasete kaydetmişti. KTÜ'de bir yaz okulu için bulunan bir grup fizikçiyle birlikte Cahit Bey ve tören için Trabzon'a gelmiş olan matematikçiler bir otobüse doluştuk ve 14 Eylül günü Ankara'ya doğru yola çıktık. Yolculuk yirmi saate yakın sürdü. Yolumuzun geçtiği her
Bu kitap aslında birbirinden farklı birkaç bölümden oluşuyor. Cahit Arf'ın hayatını anlatan ilk bölümü Akın Yılmaz ile beraber yazdık.