| Yazar | : | İrfan Üner Nasrattınoğlu |
| Yayın Tarihi | : | 1971 |
| Dil | : | Türkçe |
| Sayfa Sayısı | : | 223 |
| Ölçü | : | 16 x 24 cm |
Asıl adı: Bali Mehmet Çelebi'dir. On beşinci yüzyıl âlimlerinden olup, ünlü şair âlim Mehmet Semai (Sultan Divani) nin babasıdır. 1365 yılında Afyonkarahisar'da doğmuştur.
Timur'un Anadolu'yu baştanbaşa yakıp yıktığı devirde, O'nunla yaptığı konuşma sonunda, Afyon'a Timur Ordularının girmesini önlemiştir.
Aba Puş-ı Veli, Afyonkarahisar Mevlevi dergâhının, şeyhlik makamını uzun yıllar işgal etmiştir.
Bali Çelebi'nin değerli bir şair olduğu bilinmekteyse de ancak bir dörtlüğü elde edilebilmiştir. Bu dörtlüğün söylenmesine neden olan olay ise şöyledir:
On beşinci yüzyılda tüm Anadolu'yu saran "veba" salgını sırasında Bali Çelebi'nin çocukları da hastalanır. Nitekim küçük oğlu ölmüş, büyük oğlu (Mehmet Semai) ise ölmek üzeredir. İleride büyük bir âlim olacağını sezdiği büyük oğlunu bağışlaması için Allah'a şöyle yalvarır:
"Ya Rab; haremi hazretine rah-ı bağışla, Ya der bile ol ah-ı sehergah-ı bağışla, Aldın bi günahımı koydun beni bi-dil Bari yerine bu dili agah-ı bağışla..."
Aba Puş-ı Veli 120 yıl yaşadıktan sonra 1485 yılında Afyonkarahisar'da ölmüş ve Mevlevi dergâhına gömülmüştür.