1914-1915 Felaket Yıllarında Osmanlı ve Ermeniler

Yazar : Taha Akyol
İsbn : 9786050930436
Yayın Tarihi : Kasım, 2015
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 319
Ölçü : 14 x 23 cm

Elinizdeki kitap CNN Türk’te 10 bölüm halinde yayınlanmış olan belgeselin daha geniş ve ayrıntılı bir metnidir.
Bunun için belgeseli aşan bir çalışma yaptım, belgeselde yer almayan olayları ve bilgileri bu kitaba aldım.
Belgeselin ve elinizdeki kitabın en önemli özelliği, Avrupa’da 1914 Temmuz’unda Birinci Dünya Savaşı’nı patlatacak olan elli yıllık olaylar zincirinin Osmanlı tarihindeki olaylarla irtibatlı olarak ele alınmasıdır. Tanzimat dönemine kadar Rusya’ya karşı Ingiltere ve Fransa Osmanlı’ya destek vermektedir... Fakat Avrupa’da 1871 yılında Alman orduları Paris’e girecektir. Fransa ile Ingiltere, en büyük endişeleri haline gelen Almanya’yı ittifaklar sistemiyle kuşatıp yalnız bırakmaya çalışacaktır. Fransa ve Ingiltere artık Almanya’ya karşı Rusya ile ittifaka yönelmektedir.
Abdülmecid ve Abdülaziz dönemlerinde Rusya’ya karşı İngiltere ve Fransa’dan destek alan Osmanlı bu desteği kaybetmektedir. Abdülhamid de Almanya’ya yönelecek, askeri reformu Alınanlara yaptıracaktır...
Almanya 1914’te Ingiltere, Fransa ve Rusya ile savaşa girince, Türkiye’de İttihatçı hükümet Alınanlardan başka müttefik bulamayacaktır.
Kitapla bu zincir özenle incelenmiştir.
Kitabın diğer bir özelliği siyasi ve askeri tarih perspektifinin yanında ekonomik tarihe önem vermesi, sanayi devrimini ve OsmanlI’nın bu alandaki kahredici zaafını ortaya koymasıdır.
Kitapta Ermeni meselesi de hem OsmanlI’nın içindeki bir ayrılıkçı milliyetçilik sorunu olarak hem Büyük Güçler’in Anadolu ve Ortadoğu’daki rekabetleri açısından incelendi...
******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...