Zenci Kalınız

Yazar : Cihat Burak
İsbn : 9789750806933
Yayın Tarihi : Kasım, 2003
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 244
Ölçü : 13,5 x 21 cm

Yapı Kredi Bankası'nın oluşumuna katkıda bulunduğu Simurg belgeselini izlemiş olanlar anımsayacaktır: Samih Rifat'm yönettiği, Zeki Demirkubuz'un çektiği kendisiyle ilgili bölümde, Cihat Bey Samih'e bakarak: "Sizce de öyle değil mi, efendim. Bence Evliya Çelebi, tarihteki ilk gerçeküstücüdür," diyordu.
Aslında, bu niteleme kendisi için de geçerlidir.
Daha önce birkaç kez anlattım; sevgili Aziz Çalışların evinde ilk karşılaştığımızda, üstelik herkesin bir köşede kendince yaşadığı, müzik çalman, içkiler içilen, kızların gözüne girmeye çalışılan bir ortamda, oraya benden sonra gelip tam karşımdaki koltuğa buyur edilen orta yaşlı Bey, kimse dinlemediği halde, mırıl mırıl bir öykü anlatıyordu.
Tanışıp dost olduktan sonra, bu öyküyü sayısız kez canlandırmalı olarak dinledik ondan: Sarıyer'de, bir zamanlar tahtaları beyaza boyanmış bir lokanta, yanında da deniz hamamı vardı, kadınlara ayrılmış.
Cihatcığım, o dönemde, o bitip tükenmez merakıyla, oyunculuğuyla, balıkadamlığa vurgunmuş: gözlük, palet, zıpkın her şey yerli yerinde.
Bir gün, deniz hamamının az ilerisinde dalmış, balık vuracak: zıpkını nişanlayıp tetiği çekiyor, ok gidiyor, denizin dibinde toz duman birbirine karışıyor; dağılınca bir de bakıyor, balık az ötede, gözünü dikmiş alay eder gibi Cihat Bey'e bakıyor.
Bu avlanma epey sürüyor, sonuç vermeden; derken su yüzüne çıkması gerekiyor, başını kaldırıp bir de bakıyor ki, kadınlar hamamının tam ortasında.

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...