Samim Arduman

1924 yılında İstanbul’da doğan ve  1943 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Samim Arduman’ın yaşam hikâyesini kendi ağzından dinleyelim.  
“Galatasaray Lisesi mezunuyum. Liseden sonra Teknik Üniversite’ye girdim. O zamanlar teknik üniversite 6 senelikti. Üniversite sonrası Şeker Şirketi’nin bursu ile 1946 yılında ABD’ye gittim. Orada 3 sene okudum. ABD’de eğitim bitince yurda döndüm. O sıralar Todori Karakaş lisan bilen mühendis arıyordu. Onunla görüştüm ve yanında çalışmaya başladım. Todori Karakaş ile ilk olarak Et Balık Kurumu için projeler yaptık (1949). Biz projeleri teslim ettik. Tabii arkasından ihaleler Marshall yardımı çerçevesinde Avrupa firmaları tarafından paylaşıldı. Bu firmaların getirdiği teçhizatın montajını da Todori Karakaş ile biz yaptık. Türkiye’de ilk defa büyük projelerin sistemlerini kurduk. Atatürk Kültür Merkezi, Hilton Oteli, İstanbul ve Ankara Radyo Evi, Ankara Kızılay İş Hanı, Büyük Ankara Oteli bunlardan birkaçıdır. Todori Karakaş ile TOKAR firmasını kurduk. 1989’a kadar Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptım. 1989’da ayrılarak ARDUMAN firmasını kurdum ve çalışmalarıma devam ediyorum.”   
SABAH gazetesinin desteğiyle gerçekleştirilecek Deniz Kuvvetleri Kupası'na yarış dünyamızın duayeni Samim Arduman da katılıyor. 79 yaşındaki Arduman yarışlarda torunu yaşındaki genç yelkencilerle mücadele ediyor. Samim Arduman Deniz Kuvvetleri Kupası'nı birçok kez kazandı. Arduman, yat yarışlarına katıldığı ilk teknesini, "Yat yarışlarına katıldığım ilk teknem Dragon, adı gibi canavar bir yelken teknesiydi. Ama canavarlığını o zamanın imkânları içinde değerlendirmek lazım. Sandal bozması diye nitelendirebileceğim o teknemin bugünün yarış makineleriyle mukayesesi mümkün değil. Gerçekten de o zamanlar böyle teknelerin yapılabileceği tahayyül bile edilemezdi. Sadece tekne değil yelken ve diğer ekipmandaki değişiklikler ve gelişmeler de öyle..." diye anlatıyor.
Samim Arduman 20 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul’da vefat etti.         
.
 

Bibliyografya

Galatasaray Liseli Sıra Dışı Hayatlar - Cilt 7 - Milli Sporcular (Oktay Aras, 2022)
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...