İsfendiyar Açıksöz

İsfendiyar Açıksöz 1929 da Kastamonu'da doğdu.
Babası Hüsnü Açıksöz. Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonu civarında önemli hizmetlerde bulunmuş, daha sonra Kastamonu milletvekili olmuş birisi. O dönemde Kastamonu'da yayınlanan Açıksöz Gazetesi bir haylli ünlüdür. Hatta İstiklal Marşı ilk defa bu gazetede yayınlanmıştır. Aile soyadı olarak Açıksöz ismini seçer. Babası farklı bir isim vermek ister. Dönemin okullarından birinin İsfendiyar Bey okulu olması dolayısıyla İsfendiyar ismini verir.
İsfendiyar daha on yaşında iken babasını kaybeder. Babası vasiyetinde oğlunun Galatasaray Lisesi'nde okumasını ister. Bu şekilde İstanbul'a gelen İsfendiyar, futbol kabiliyetini gören öğretmenleri tarafından teşvik görür. 1946 yılında Galatasaray formasını giyer.
Okul çağında dört işi aynı anda yapmaktadır: Futbol, aile, ticaret ve okul... Okulu bitirince kendisini ticaret, aile ve futbola verir. Ancak babasını erken yaşta kaybetmesi aile yükünü sırtlamasına sebep olur. Ticaretle daha fazla ilgilenmek zorunda kalır. Ancak futbola olan bağını bir türlü koparamaz. Zaten çevresi buna izin vermez.
1950 yılında bir deniz kazasında çok sevdiği eşini kaybeder. 1956'da Vefa’ya transfer olur. 1958’de tekrar Galatasaray'a döner. Türkiye liglerinin sag kanattaki en etkili oyuncularından biridir. Çalımları ve süratiyle dönemin en gözde futbolcularındandır. 16 kere milli olur. 1960 yılında futbola veda eder. Selahattin Beyazıt ve Ali Uras'ın başkanlık dönemlerinde yönetim kurullarında görev alır.
İsfendiyar Açıksöz 11 Aralık 2016'da İstanbul'da vefat etti.
 

Bibliyografya

Galatasaray Liseli Sıra Dışı Hayatlar - Cilt 7 - Milli Sporcular (Oktay Aras, 2022)
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...