Trinity College Library, Dublin, İrlanda

İrlanda'nın en büyük kütüphanesi olan Dublin'deki Trinity College Library aynı zamanda Dublin Üniversitesi'nin de kütüphanesidir. Yasa gereği, İrlanda'da basılan bütün yayınların bir kopyası bu kütüphaneye gönderilmektedir. Meşhur Book of Kells bu kütüphanede barınmaktadır. Dört ciltlik bu yapıtın, iki cildi halka gösterilmektedir. Belli zaman aralıklarında değişik sayfaları sergilenmektedir.
KÜTÜPHANE BİNALARI:  Kütüphanenin birçok binası vardır. Bunlardan dört adedi Trinity College kampüsünde bulunmaktadır. Bazı binalara ise Dublin'de St. James Hastanesi kompleksindedir. Orijinal (eski) kütüphane Thomas Burgh'un eseridir. Bu büyük bina o zaman şehrin ve üniversitenin önemli merkezlerinden biriydi. Book of Kells bu binada saklanmaktadır. Aynı zamanda Book of Durrow, Book of Howth ve bazı çok kıymetli eski eserler de bu binada bulunmaktadır. Uzun Oda ile birlikte bu eski bina, İrlanda'nın en önemli turist ziyaret yerlerinden biridir. Burada binlerce nadir, 18. yüzyıla ait kitap yer almaktadır. 18. yüzyılda koleje Brian Boru tarafından hediye edilen arp, ortaçağ dönemine ait ayakta kalan üç adet Gal arplerinden biri olup, İrlanda'nın bir nevi sembolüdür. Bu eski binada, çok eski kitaplar, özel koleksiyonlar, elyazmaları, araştırma arşivleri bulunmaktadır.
Berkeley / Lecky / Ussher Kütüphaneler Kompleksi: Bu komplekste, Fellow Square'deki Berkeley Kütüphanesi, Güzel Sanatlar Binasına bağlı olan Lecky Kütüphanesi, Kolej Parkı'na bakan Ussher Kütüphanesi, Glucksman Harita Kütüphanesi, koruma ve bakım departmanı yer almaktadır.
Trinity College kütüphanesinin ilk kuruluş yılı 1592'dir. 1661'de Henri Jones, meşhur elyazması eseri Book of Kells'i kütüphaneye verdi. James Ussher, 1632'de "Veterum Epistolarum Hibernicarum Sylloge" adlı eseriyle birlikte binlerce baskılı kitap ve elyazmasını kütüphaneye bağışladı. 1801'de kütüphane yasal olarak bütün yayınların bir nüshasının verilmesi hakkını elde etti. Çoğunluğu elyazması ve nadir eserlerden oluşan 300 bin kitaplık bir koleksiyonu vardır. Eski binadaki, 65 mt. uzunluğundaki ana salon (Uzun Oda), 1712-1732 yılları arasında inşa edildi. İlk önce alçak tavanlı olup sadece alt bölümde kitaplar sergileniyordu. 1850'den sonra kitap adedi artınca tavan yükseltildi ve ikinci bir galeri eklendi. Uzun odada mermer heykeller her iki yanda sıralanmaktadır. Bunlar büyük filozoflar, yazarlar ve koleje destek veren kişilerin heykelleridir. Uzun Oda'da konuşlanmış olan arp, 15. yüzyılda yapılmış İrlanda'daki en eski arptır.

Adres : College Green, Dublin 2, Dublin, İrlanda
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...