Halil Bezmen

Sanayici, mühendis Halil Bezmen 14 Haziran 1938'de İstanbul'da doğdu. Türkiye’nin ilk sanayicilerinden olan Halil Ali Bezmen'in torunu ve Fuad Bezmen'in büyük oğludur. Bir dönem Galatasaray Lisesi'nde okuyan Halil Bezmen Zürih Politeknik Üniversitesi'nden makine yüksek mühendisi olarak mezun oldu. 
Türkiye'ye döndükten sonra, 1929 yılında kurulmuş olan ailesine ait Mensucat Santral isimli şirkette çalışmaya başlamıştır. Yaklaşık olarak on yıl kadar sonra Mensucat Santral şirketine genel müdür olarak atanmıştır. Bu yıllarda Santral Holding şirketi, Türkiye'deki en büyük 10 aile şirketi arasında bulunuyordu. Ancak babası Fuad Bezmen, oğlunu şirketi batırdığı iddiaları ile onu medyada kötüleyen yorumlarda bulunmuştur. Halil Bezmen'in Hayyam Garipoğlu'na 35 milyon dolar karşılığında sattığı Rabak Elektrolitik Bakır ve Mamulleri A.Ş.'de Santral Holding'e aitti. Bezmen, Türkçenin yanı sıra Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Latince bilmektedir.
2011 yılında bir gazete ile yaptığı röportajda şöyle demiştir:
“Paranın köleliğini yaptım. Serveti kullanamazsanız servet sizi kullanır. Ben artık tarihi eser kaçakçılığıyla, İSKİ yolsuzluğuyla veya klor davasıyla değil, yalnızca yazar Halil Bezmen olarak anılmak istiyorum. Çünkü yedinci kitabım baskıya hazır. Üç kitabın ise hazırlıklarını tamamladım. 970 TL emekli maaşı ve annemin evinden gelen kira parasıyla geçimimi sağlıyorum. 10 yıllık arabaya biniyorum ve 1983'ten beri Bebek'te aynı evde oturuyorum.”
Halil Bezmen, İSKİ Davası ve Tarihi Eser Kaçakçılığı davalarından yargılanmış, suçsuz bulunduğu anlaşıldığından beraat etmiştir.
Yarım milyar dolarlık servetini kaybettiğini beyan eden Bezmen, artık normal bir hayat yaşadığını açıklamıştır. Halil Bezmen'in babası Fuad Bezmen, vefat ettiği 2011 yılına kadar on yıl süreyle kendisiyle küs kalmış ve kendisi ile anlaşamadığını açıklamıştır.

Bibliyografya

Sanatçı Hakları (Kolektif, 1992), Haramzade (Uğur Dündar, Haluk Şahin, 1995), Memo'nun Olağanüstü Maceraları (2004), Neden? (2006), Sıfır Vakti (2007), Vahşi Aşk Öyküleri (2008), Kendime İtiraflarım (2009), Estergon Kalesi (2009), Hayatını Boynunda Taşıyan Adam (2012), Barbaros! Sevgilim... (2012), Prens Sabahaddin'in Saklı Hayat(lar)ı (2013), Mustafa Kemal'e Aşklanmak (2014) 
İsyan ve Aşk (2015), Lale, Kan ve Şehvet (2015), Ben Sultan Abdülhamid Han (2017), İçimdeki Ben (2020)
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...