İşletme İktisadının Temel Konuları

Yazar : Hayri Tokay
Yayın Tarihi : 1967
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 144
Ölçü : 16,5 x 23,5 cm
Yayınevi : Ankara Üniversitesi Hukuk fakültesi

İnsan günlük hayatında çeşitli ihtiyaçlar ile karşılaşır İhtiyaç bir eksiklik, bir yokluk duygusudur. Bu eksiklik ve yokluk duygusu karşısında insanın şuurunda bu duyguyu bertaraf edecek imkânlar belirir. Bu imkânlar ya mal veya hizmettir. İnsanların mal veya hizmet şeklindeki ihtiyaçlarını gidermek nıaksadile plânlı davranışlarda İktisat denir, ihtiyacın duyulmasıyla ihtiyacın giderilmesi arasındaki boşluğu iktisat doldurur.
İhtiyaçların hudutsuzluğura karşı bunları giderici imkân ve vasıtalar sınırlıdır. Aradaki bu nisbetsizlik dolayısiyle iktisadın temel konusu, hudutsuz ihtiyaçlarla hudutlu imkân ve vasıtaları denkleştirmektir.
İhtiyacı giderici imkân ve vasıtaları Teknik hazırlar, iktisat insan ihtiyaçlarının cins ve nevini tâyin eder, şiddetini belirtir ve onları şekillendirir; teknik bu ihtiyaçları karşılayacak imkânları yaratır, iktisat hedefi gösterir; teknik buna erişecek vasıtaları verir. İktisat, mevcut vasıtalar arasından en elverişlisini seçer. Bu sebepten iktisat, bir ölçme, bir karşılaştırma ve bir seçmedir.
Hukuk iktisadın dış görünüşü, şekli kalıbı, mahfazasıdır, iktisadı faaliyet çok çeşitlidir; hukuk bu çeşitli olaylar ve işlemler için tipler, kalıplar, nizamlar koyar, iktisat bunlara uymak zorundadır
İşletme; iktisat, teknik ve hukuku bünyesinde toplayan bir kuruluştur. İşletmede mal veya hizmet şeklinde ihtiyacı giderici imkân ve vasıtalar hazırlanır. İşletmede ihtiyacı gidermek maksadile meydana getirilen mal ve hizmetler Kıymet'tir. İşletmenin mal veya hizmet meydana getirme faaliyetine de İstihsâl denir...
******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...