Talha Ebüzziya

Talha Ebüzziya, 1880 yılında Tevfik Bey'in ikinci oğlu olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Henüz Galatasaray Lisesinde öğrenciyken 1900 yılında babasıyla birlikte Konya'ya sürgün edilmiş, bu nedenle eğitim hayatına ara vermek zorunda kalmıştır. Sürgün dönüşü babasıyla birlikte matbaacılık faaliyetlerinde bulunmuştur. 1910'da Şehremini'de (İstanbul Belediyesi) memur olarak göreve başlayan Talha Bey, sonrasında emanet heyet-i fenniyesi ikinci şubesine tayin edilmiş, daha sonra ise mütercim ve idare memurluğuna yükseltilmiş, 3 Mayıs 1913 tarihinde ise buradaki görevinden istifa etmiştir. 28 Eylül 1909 tarihinde Selimoğlu Ailesinden Hadiye Hanım ile evlenmiştir.
27 Ocak 1913'te babası Tevfik Bey'i, iki ay sonra da eşi Hadiye Hanım'ı kaybeden Talha Bey, kardeşi Velid Bey ile birlikte Tasvir-i Efkâr gazetesinin sorumluluğunu üstlenmiş ve iki kardeş babalarından devraldıkları misyonu devam ettirmişlerdir. Talha Bey'de de ilerleyen yıllarda verem hastalığının belirtileri görülmeye başlayınca Talha Bey tedavi için Almanya ve İsviçre'ye gitmek istemiş ancak dönemin divan-ı örfi idaresi buna izin vermemiştir. Yunus Nadi ile yaşanan anlaşmazlık sonrasında yayınına bir süre ara verilen Tasvir-i Efkâr gazetesi 12 Ekim 1918 tarihinde yeniden yayın hayatına başlamıştır. Gazetenin künyesinde imtiyaz sahibi olarak Talha Bey, başyazar olarak da Ebüzziyazade Velid Bey isimleri gözükmektedir. Bununla birlikte Talha Bey'in verem hastalığının ilerlemesi, gazeteyle resmi olarak ilişiğinin kesilmesine de yol açmıştır. 
Hastalığı ileri bir safhya gelen Talha Bey Viyana’ya gönderilmiştir. Viyana’dan memnun kalmayınca İsviçre Lugano'daki Agra Sanatoryumu’na geçmiş ancak hastalık bu süreçte çok ilerlemiş olduğundan kurtarılamamış, tedavi için gittiği sanatoryumda vefat etmiştir.

Bibliyografya

Galatasaray Liseli Sıra Dışı Hayatlar - Cilt 9.1 - Gazeteciler (Oktay Aras)
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...