100 Yüz

Yazar : Ara Güler
İsbn : 975080516x
Yayın Tarihi : Şubat, 2003
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 215
Ölçü : 16,5 x 24 cm
Yayınevi : Yky
Bahsi Geçen : Abdülhak Şinasi Hisar, Asaf Halet Çelebi, Çetin Altan, Ercüment Ekrem Talu, Nazım Hikmet Ran, Nurullah Ataç, Orhan Veli Kanık, Reşat Nuri Güntekin, Selim İleri

Ara Güler, doğar doğmaz bakmaya başlayan bir bebek olarak gelmiş dünyaya. Onu ilk gördüğüm günden bu güne, kırk elli yıla yakın bir zaman geçti. Ama ilk gördüğümde de böyle düşünmüştüm. Bazı bebekler, doğar doğmaz dünyaya bakmaya başlarlar. İnsan şaşırır. Bu, ömürleri boyunca öyle sürer gider. Ara Güler, ilk kez resmimi çekecekti. Bana bakıyordu. Ama bu bakış, dünyaya, yaşama, o güne, geçmiş günlere, içimdeki, belli etmemeye büyük gayret gösterdiğim çekingen, utangaç kıza bakıştı. Bir hoş oluyordu insan. Tuhaf bir duyguydu bu. Önüne bakan bir resimdir, o ilk resim. Ara Güler hep öyle bakarak yaşamıştır, biliyorum. Yaptığı her çekim o duyguyu verir insana. Şimdi resimlerini çektiği sanatçıların resimlerinden bir sergi düzenleniyormuş. Genç arkadaşlarım katalog yazısını benim yazmamı istediler. Resimleri yollamışlar. Yüz tane. Hepsini biliyorum da, yakından tanıdıklarımı saydım, elliyi geçti, çoğu yok artık. Gittiler. Bir de resmi çekilmemişler var; onlarla beraber yüzü aşıyor böylece tanıdıklarım; yaşayanlar az, gidenler çok. Bu öyle bir boşluk ki, yok ben bunu anlatamam. Ne bunun nasıl bir şey olduğunu, ne içimdeki acı gibi, ağrı gibi, ağu gibi olan boşluğu, ne o insanın yüreğine acıtarak batan duyguyu. Yüzleri, yürüyüşleri, gülüşleri, sesleri, konuşmaları olduğu gibi, yanımdaymışlar gibi. Gibi! Ama yoklar. Artık konuşup dertleşemeyiz, gülüşemeyiz, telefonlaşamayız, buluşamayız, tartışamayız... Ben bir garip âdemim. Çok şey bilmem. Yaşamayı, ölmeyi, evreni, dünya yüzünde olup biteni bilimsel olarak açıklayıp, sözümü bir bilgin gibi üretemem. Ama bunca yılın okuma, öğrenme, düşünme uğraşı içinde, insana bakmayı, anlamaya çalışmayı, sevmenin yollarını -az da olsa- öğrendiğimi bilirim. Bilgim az ama insanlığım iyidir. Herkesin içinde iyilikler, güzellikler olduğunu düşünürüm. Buna inanırım.
******

Oktay Aras Kitaplığındaki Abdülhak Şinasi Hisar, Ara Güler, Asaf Halet Çelebi, Çetin Altan, Ercüment Ekrem Talu, Nazım Hikmet Ran, Nurullah Ataç, Orhan Veli Kanık, Reşat Nuri Güntekin, Selim İleri Kitapları (421)

DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...