İstanbul'un Yüzleri Serisi 78: İstanbul'un 100 Yayınevi

Yazar : Mehmet Nuri Yardım
İsbn : 9786059132787
Yayın Tarihi : 2016
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 186
Ölçü : 16,5 x 24 cm
Yayınevi : İstanbul Büyükşehir Bel. Kültür A.Ş.

Kitap yayıncılığı bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin en önemli göstergelerinden birisidir. Bilgisini, kültürünü ve eğitimini arttıran bir toplum geçmişini doğru bir biçimde idrak edebilir ve geleceğe daha güvenle bakabilir. Geçmişin bilgi birikimini bizlere aktaran en önemli araç ise kitaptır. Bu anlamda kitap yayıncılığı ilim, irfan ve kültür dünyamız açısından hayatî bir önemi haizdir.
Türkiye’de yayıncılığın kalbi İstanbul’da atmaktadır. 19. yüzyılın ortalarından itibaren Babıâli’de faaliyet göstermeye başlayan yayınevleri yıllar içinde önemli bazı dönüşümler geçirerek günümüze dek devam etmiştir. İstanbul’daki ilk yayınevleri, 1870’li yıllardan itibaren görülmeye başlar. 1880’li yıllara gelindiğinde, yayınevlerinin sayısında bir artış ortaya çıkmıştır. Harf devrimiyle birlikte yayıncdık tökezler gibi olsa da çok partili hayata geçişle birlikte yayınevlerinin sayısı, basılan kitap adedi ve çeşitliliği artmaya başlamıştır. 1960 ve 1970’Li yıllar yayıncılık sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığı yıllar olmuştur. 1980 darbesi sosyo-kültürel bakımdan birçok alanda olduğu gibi yayıncılık piyasasında da daralmaya yol açsa da 1980’lerin ortalarından itibaren yayıncılıkta yeni gelişmeler ortaya çıkmıştır. 1990’lar ve 2000’li yıllar büyük firmaların sektöre girişine şahit olmuş ve İstanbul’daki yayıncılık faaliyetleri hız kesmeden günümüze dek intikal etmiştir.
Elinizdeki kitap yayıncılığın İstanbul’daki serüvenini, yayıncılığın bir gelenek ve sektör haline gelişini yayınevleri üzerinden okuyucuya anlatma gayesiyle vücut bulmuştur. “İstanbul’un 100 Yayınevi” adlı bu kitabımız, Osmanlı İstanbul’unda kurulan ilk yaymevlerinden Cumhuriyet döneminden kurulan yaymevlerine, 1960 ve 1970’i yıllardan 1980’li yıllara ve oradan da günümüze kadar açılmış olan önemli yaymevlerini okuyucuya tanıtmaktadır. Kitaptaki yayınevleri; yayınevlerinin kuruluş tarihleri, kurucuları, işletmecileri, yayınlanan önemli eserler, yazarlar, alınan ödüller ve yayınevlerinin adresleri belirtilmek suretiyle alfabetik sıraya göre ele alınmakta ve ayrıca, yaşanan ilginç anekdotlara da yer verilmektedir.
İstanbul’daki yayınevleri yayıncılığın ülkemizdeki serüvenini anlamak bakımından önem arz etmektedir. Bilgiye, kitaba ve okumaya verdiğimiz önemin somut göstergeleri olan yaymevlerini tanıtan bu kitabın yayın dünyasına katkı sunmasını ümit ediyor, iyi okumalar diliyoruz.
******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...