İstanbul Kent Almanağı 2016

İsbn : 9786050110456
Yayın Tarihi : 2016
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 296
Ölçü : 19,5 x 19 cm

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak bir kent belleği oluşturma çalışmalarımızın en önemli parçası olarak bu yıl 5. kez yayımladığımız İstanbul Kent Almanağını sîzlere sunmaktayız.
Bu yıl da Almanağın formatına sadık kalarak kentin ve kentlinin gündeminde öne çıkan konuları dosyalarımızda detaylı bir biçimde ele alıp devamında da İstanbul'un planlama gündemini krono ojilerimizde belgeledik. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu kez 2016 Almanağı hazırlık çalışmalarımızın başında üyelerimize bir çağrı yaparak beraber içerik oluşturmaya davet ettik. Davetimize yanıt veren üyelerimiz ve konunun uzmanlarıyla hazırladığımız dosya konularımızı, kent planlama perspektifinden tarihlerle, farklı ses ve görüşleri duyurmaya çalıştığımız basından ve yorumlarla bölümlerimizle zenginleştirmeye çalıştık.
2016 sadece İstanbul için değil tüm Türkiye adına yoğun, yıpratıcı ve ağır bir yıldı. Bu nedenle de gerek dosya konularımızı seçmek gerekse içeriği oluşturmak geçmiş yıllara kıyasla zorlayıcı oldu. Ocak ayında, İstanbul'un geneli ile kıyaslandığında göreceli olarak katılımcı bir süreç izlenen ve geçtiğimiz yıl yeni imar planlarıyla gündeme gelen Gülsuyu-Gülensu Mahallelerini; Şubat ayında Kasım 2011 Genel Seçimlerinin yerel vaadi olarak ortaya çıkan ve 2016'da yeni gelişmelerle gündemde yerini alan "çılgın proje" Kanalistanbul'u; Martta şairler ve gezginlerce İstanbul'a eşsiz karakterini veren bir "inci" olarak nitelenen ve getirilen imar artışlarıyla bugün geri dönülemez bir tahribat tehlikesi altındaki Boğaziçi'ni; Nisan ayında yıllardır İstanbul'un her gününe tanıklık ederken bugün adeta bir hayalet gibi sessizce kaderini bekleyen AKM'yi; Mayıs dosya konumuzda, tüm toplumsal muhalefete rağmen İstanbul kıyı kenar çizgisini bir kez daha değiştiren ve kentlilerin hayatını kolaylaştıran deniz ulaşımını yerle bir eden Kabataş Transfer Merkezi'ni; UNESCO Dünya Miras Komisyonu'nun 40. buluşmasını İstanbul'da gerçekleştirmesine istinaden Haziran dosyasında tüm dünyanın ortak mirası kabul edilen kentsel alanları; Temmuz ayında Gezi Direnişi ve darbe girişimi sonrasında bazı kentlilere açık, bazılarına ise kapalı olduğunu anladığımız Taksim Meydanı'nı; Ağustos dosya konumuzda darbe girişiminin ardından gündeme oturan Askeri Alanları; Eylül ayında sadece gittikçe sıklaşan trafik kazalarıyla değil aynı zamanda İstanbulluya has bir deneyim, ama çoğu zaman da eziyet, olan Metrobüsü; Ekim ayı dosya konumuzda Şubemizin düzenlediği geziye istinaden İstanbul'un ve İstanbullunun nefes kaynağı olan Belgrad Ormanı ile etkileyici mimarisiyle Su Bentlerini; Kasım ayında Keresteciler Sanayi Sitesi'nin taşınma haberiyle alevlenen desantralizasyon konusuna değinmek üzere İstanbul'un Sanayi Alanlarını; Aralık dosyasında ise Kadıköy'ün en büyük ve kıymetli kamu arazilerinden eski Meteoroloji Müdürlüğü arsasında tüm kentlilerin hakkını hiçe sayarak jukuksuzca yükselen Four VVinds projesini mercek altına aldık.
Kolektif bir emekle bir araya getirilen yeni sayımızı sîzlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyor ve geride bıraktığımız yılda kente dair yaşananları tarihe not düşmek adına hazırladığımız İstanbul Kent Almanağı 2016'yı beğeniyle karşılamanızı umuyoruz.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...