İstanbul Kent Almanağı 2013

İsbn : 9786050105841
Yayın Tarihi : Ocak, 2014
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 115
Ölçü : 19 x 19 cm

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak 2012 yılında ilkini derlediğimiz İstanbul Kent Almanağının, bir yıl içinde kent gündemine dair yaşananları kamuoyu ve meslektaşlarımız ile paylaşmak üzere 2013 yılında eleştirileri de dikkate alarak İkincisini hazırladık. Yine İstanbul'un bir yıllık gündeminde bazen keyifle bazen ise kızarak okuyacağınız haberlere, demeçlere ve yazılara yer verdik, Odamız tarafından gerçekleştirilen çalışmaları ve açıklamaları yeniden hatırlattık. Ve İstanbul'da ki kentsel muhalefetin Gezi Parkı ile birlikte damgasını vurduğu 2013 yılına dair İstanbul'un ve İstanbulluların yaşadıklarına yer vermeye çalıştık.
İstanbul'un kent gündeminin dolu dolu geçtiği 2013 yılını ve kentte olanları sîzlere özetleyerek kaleme aldığımız Almanak ile İstanbullulara yeni bir arşiv belgesi daha kazandırmak istedik. Bu yılki Almanak'da İstanbul kent gündemine ilişkin her ayın öne çıkan haberlerine yer verirken, ayrıca o ayın öne çıkan ve İstanbul'a damga vuran konu başlığı da masaya yatırıldı. Her ayın konu başlığında ele alınan gündem hakkında bugüne kadar çıkan haber ve yazılara yer verildi. İstanbul'a dair toplu bir gündem sunulurken, İstanbul'da dillerden düşmeyen projeler, planlar ya da yıkımların kendi tarihi süreçleri aktarılmaya çalışıldı.
İstanbul gündemini bu şekilde aktarırken Ocak ayında Konut Sorunu ve Riskli Alanlar, Şubat ayında Kıyı Dolgu Alanları, Mart ayında Olimpiyatlar, Nisan ayında Emek Sineması, Mayıs ayında Kent Silueti, Haziran ayında Gezi Parkı, Temmuz ayında Adalar, Ağustos ayında 3. Havaalanı, Eylül ayında Fikirtepe, Ekim ayında Metro ve Marmaray, Kasım ayında Bostanlar, Aralık ayında Yerel Seçimler ve Katılım konuları için birer parantez açtık. Parantez içinde İstanbul'da sıkça konuşulan gündemlere eğilerek bu konuların ilk gündeme gelişlerinden bugüne kronolojilerine yer verdik.
Bu yıl da kolektif bir çaba ve çalışma ile ortaya çıkan İstanbul 2013 Almanağı, sürmesi temenni edilen bir gelenek haline gelmesi ümidi ile ikinci kez elinizde. Bir kentin o yıla dair anlarını donduran ve o anları toplu bir şekilde sîzlere aktaran bu eserin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir beğeni ile okunması ve bellekleri taze tutması tek dileğimiz. Çünkü biliyoruz ki, belleklerimiz ne kadar zayıf ise kentlerimiz de bir o kadar savunmasızdır. Sîzlere 2013 yılında İstanbul'da kente dair yaşananları hatırlatma amacı ile sunduğumuz İstanbul Almanağını, beğeni ile karşılamanızı umuyoruz.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu
******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...