Yuri Gagarin

Yazar : Turan Tektaş
İsbn : 9786057522665
Yayın Tarihi : Mayıs, 2019
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 144
Ölçü : 13,5 x 21 cm

Yuri Alekseyeviç Gagarin 9 Mart 1934'de Moskova'ya 150-200 km mesafedeki Gzhatsk'a bağlı küçük bir köy olan Klushi-no'da dünyaya gelmişti. Yuri, dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğuydu. Babası Alexei Ivanovich Gagarin (1902-1973) bir marangoz, duvarcı ustası ve çiftçiydi. Annesi Matveeva Timofeevna (1903-1984) ise çobanlık yapan bir ailenin kızıdır. Gagarin ailesi hep birlikte bir kolektif çiftlikte çalışıyorlardı.
Gagarin'in çocukluğu İkinci Dünya Savaşı yıllarına denk gelir. Bu nedenle yaşıtı olan pek çok yurttaşı gibi acılar ve zorluklar içinde geçen bir çocukluk yaşadı. Bu yıllarda yaşadığı zorlukların ilerleyen yıllarda devrimci ve yurtsever bir kimlik kazanmasında önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Arşivlere baktığımızda Gagarin'in 1 Eylül 1941 günü okula başladığını görüyoruz. Fakat yine aynı kayıtlara göre köyleri 12 Ekim'de Almanlar tarafmdan işgal edilmiş ve eğitimine daha başlangıç aşamasmda ara vermek zorunda kalmıştır.
Neredeyse bir buçuk yıl Nazi askerlerinin işgali altında kalan köyleri 9 Nisan 1943'de Sovyet Kızıl Ordusu tarafmdan geri alınır. Gagarin ancak bu sayede eğitimine kaldığı yerden devam etme şansı bulur.
Gagarin ailesi savaşın bitiminin ardından, 1945'de köyden ayrılarak Gzhatsk'a taşmır. "Daha sonra adı Gagarin olarak değiştirilmiştir."
Sovyetler Birliği İkinci Dünya Savaşı'nda büyük bir zafer kazandı. Ancak kazanılan bu zaferin yaklaşık 20 milyon Sovyet insanının ölümüyle geldiğini yazmak bile Sovyetler ülkesinin savaştan nasıl bir yıkımla çıktığını anlatmak için yeterli olur. Gagarin'in dâhil olduğu kuşak, tüm yaşamları boyunca bu gerçekle yaşadılar ve ülkelerinin, halklarının bu yıkımın etkilerinden bir an önce kurtulması için çeşitli sorumluluklar üstlendiler.

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...