Seyfettin Asal

Mehmet Seyfettin Asal 1901 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.Sekiz yaşında Madam Duchasten'den keman, Hege'den piyano dersleri almaya başladı. Daha sonra Mızıka-yı Hümâyun'da iki yıl kadar Zeki Üngör ile çalıştı. Babasının yakın arkadaşı Ahmet Muhtar Mollaoğlu'nun da desteğiyle 1914 yılında, 13 yaşındayken, ailesi tarafından ağabeyi ile birlikte müzik öğrenimi için Viyana'ya gönderildi.
Eğitiminin ardından Viyana Opera Orkestrası'nın açtığı sınavı kazandı. Ancak göreve başlamadan izin alıp askerlik görevini yapmak için ağabeyi Sezai Asal ile birlikte yurda döndü. Türkiye'ye geldikten sonra Viyana'ya geri dönmeyip kalmaya karar verdi.
Her iki kardeş de sonradan İstanbul Belediye Konservatuvarı adını alan Darülelhan'da öğretmenliğe başladı. Ayrıca Galatasaray Lisesi'nde ders verdiler.
1944 yılında Hüseyin Saadettin Arel ve Cemal Reşit Rey ile 1944 yılında İstanbul Musiki Sanatkarlar Cemiyeti Orkestrası (sonraki adıyla İstanbul Şehir Orkestrası) kurdu. Bu orkestralar Seyfettin Asal ve Cemal Reşit Rey yönetiminde konserler verdi. Sanatçı, kurduğu bu orkestralar ile günümüzdeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın temellerini atmıştır.
Bunun dışında, ağabeyi Sezai Asal ve Cemal Reşit Rey ile birlikte "Türk Triosu" adını koydukları bir üçlü kurarak konserler verdi.
Bestelediği operetler, 1935-1945 yılında İstanbul'da özellikle Halk Opereti Topluluğu tarafından sahnelenmiştir. 1945 yılında Atilla Revü Opereti'nde sahnelenen Vur Patlasın, sahnelenen son operetidir.
Seyfettin Asal, Fenerbahçe'deki evinde son günlerine kadar öğrencilerine ders vermeyi sürdürdü. İki kez evlenen, çocuğu olmayan sanatçı 1955 yılında, 54 yaşında iken öldü. Yahya Efendi Dergahı haziresinde toprağa verildi.
 

Bibliyografya

Galatasaray Liseli Sıra Dışı Hayatlar - 4 - Müzisyenler (2021)
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...