Fısıldaşan Şehirler

Yazar : John-Paul Ghobrial
İsbn : 9786057646224
Yayın Tarihi : 2015
Dil : Türkçe
Sayfa Sayısı : 285
Ölçü : 14 x 23 cm
Yayınevi : Küre Yayınları

Genel okurun ihtiyaçları ile erken modern Avrupa ve Osmanlı tarihi uzmanlarının ilgileri arasında bir denge gözetmeye çalıştım. Avrupa dillerindeki birincil kaynaklardan alıntı yaparken metni İngilizceye çevirdim ve yararlı olacağını düşündüğüm yerlerde dipnotta asıl metni verdim. İngilizce kaynaklar için orijinal yazım ve imlayı koruyarak sadece pasajın anlaşılmasında yardımcı olacağını düşündüğüm zaman ufak değişiklikler yaptım. Aynı kural onyedinci yüzyıla ait matbu kaynakların baslıkları için de geçerlidir ki tam ve genişletilmiş halleri Kaynakca’da bulunabilir. Osmanlı tabirleri ve unvanları için modern Türkçe imlayı kullandım.
OsmanlI’da kullanılan çok sayıdaki resmi unvanın içinden çıkabilmek için Gustave Bayerle, Pashas, Begs, and Effendis: A Historical Dictionary of Titles and Terms in the Ottoman Empire (İstanbul: İsis Press, 1997) ile Ignatius Mouradgea d’Ohsson, Tableau general de 1’empire othoman, 7 cilt (Paris, 1788-1824) künyeli eserlerden faydalandım. D’Ohsson İstanbul’daki İsveç büyükelçiliğinde bir tercümandı ve bu ansiklopedik eseri Osmanlı imparatorlugu’nda statü ve makamların işleyişine dair ayrıntılı ve duyarlı bir bakış sunmaktadır. Her ne kadar incelediğimiz dönemden sonraki bir zamanda yazılmış olsa da yine de onu onyedinci yüzyıldaki benzer dinamikleri kavramak için faydalı bir araç olarak görüyorum.
Son olarak, birincil kaynaklarda rastlanan para birimi çeşitliliğine bir estiplilik getirmekle uğraşmadım. Her ne kadar tüm tarihler yılın 1 Ocak ile başladığı yeni stilde verilmiş olsa dahi belli belgelere doğrudan müracaat etmek isteyenlere yardımcı olacağını düşündüğüm yerlerde eski stil tarihleri dipnotlarda vermeyi seçtim.

******
DİKKAT!
İstanbul Kitapları (7654 kitap)
ve
Osmanlı Kitapları (2586 kitap)
Koleksiyonları satılıktır.
Çok kıymetli ve nadir kitapları da kapsayan bu
Koleksiyonları almak isteyenler
İletişim paragrafından lütfen mesaj gönderin...